Vrijwilligers van de Gehandicaptenadviesraad verzorgden ook in het schooljaar 2017/2018 gastlessen over 'Leven met een beperking' in groep acht van de Ambachtse basisscholen. De leerlingen waren weer erg enthousiast.

Tijdens de gastlessen konden kinderen bijvoorbeeld een opdrachtenparcours afleggen. Vaak benaderen ze dat parcours met een zekere bravoure. Het lijkt allemaal makkelijk, maar in de praktijk blijkt het allemaal toch niet zo vanzelfsprekend om opdrachten uit te voeren met een beperking. Zo blijkt het nemen van een drempel in een rolstoel knap lastig te zijn. Veel kinderen geven ook aan dat ze gedesoriƫnteerd raken bij het geblinddoekt lopen met een blindengeleidestok en dat ze dat best eng vinden. De opdracht met de simulatiebrillen geeft ze soms een gevoel dat ze als duizelig omschrijven. En je voeten blijken opeens wel ver weg te zitten om er een broekspijp over te schuiven wanneer je je knie niet kunt buigen omdat je een spalk om je been hebt.

Dit is precies wat we willen bereiken: bewustzijn. De leerlingen moeten zich gaan realiseren dat je met een handicap nog best veel dingen kunt, maar dat het lastig kan zijn en je soms hulp nodig hebt.

Met ons bezoek aan De Tweestroom op 21 maart hebben we onze laatste gastles verzorgd in dit schooljaar. Volgend schooljaar gaan we weer verder met onze gastlessen. Rond de zomervakantie beginnen we met het inventariseren van de scholen die mee willen doen.